Ubuntu Kafka Kurulumu
Apache Kafka, büyük miktarlarda gerçek zamanlı veriyi verimli bir şekilde ele almak için tasarlanmış popüler bir dağıtık mesaj sistemidir. Bir Kafka kümesi(cluster), sadece yüksek derecede ölçeklenebilir ve hataya dayanıklı olmakla kalmaz, aynı zamanda ActiveMQ ve RabbitMQ gibi diğer mesaj platformlarına kıyasla çok daha yüksek bir performansa sahiptir. Genel olarak yayınla (publish) / abone ol(subscribe) mesajlaşma sistemi olarak kullanılmasına rağmen, log toplamak için de kullanır, çünkü yayınlanan iletiler için belirli bir süre depolama imkanı sağlar.
Bir yayınla / abone ol mesajlaşma sistemi, bir veya daha fazla üreticinin, tüketici sayısını veya mesajları nasıl işleyeceğini düşünmeden mesaj yayınlamasına izin verir. Abone olan müşterilere güncellemeler ve yeni mesajların yaratılması hakkında otomatik olarak bilgi verilir. Bu sistem, müşterilerin yeni mesajların olup olmadığını belirlemek için periyodik olarak anket yaptıkları sistemlerden daha verimli ve ölçeklenebilirdir.
Bu yazıda, Apache Kafka 2.5.0 ‘ı Ubuntu Desktop’a nasıl kuracağımızı göreceğiz. Kurulum geliştirme ve öğrenme ortamı kurulumu amaçlıdır, canlı ortam için uygun değildir.
Ön gereksinimler:
Bir Ubuntu 18.04 sunucusu, sunucuda en az 4 GB RAM ve Java8 kurulu olmalıdır.
Kafka Kurulumu
Kafka’yı İndirme
wget ile kafka binaries indirelim:
wget https://ftp.itu.edu.tr/Mirror/Apache/kafka/2.5.0/kafka_2.12-2.5.0.tgz
İndirdiğimiz dosyaları tar ile açalım:
tar xzf kafka_2.12-2.5.0.tgz
Soft link verelim ve kafka home dizinine kendi ismiyle ulaşabilelim, küsüratlardan kurtulalım:
ln -s kafka_2.12-2.5.0 kafka ls -l lrwxrwxrwx 1 train train 16 Haz 18 16:01 kafka -> kafka_2.12-2.5.0/ drwxr-xr-x 6 train train 4096 Nis 8 04:16 kafka_2.12-2.5.0/ -rw-r--r-- 1 train train 61604633 Nis 15 19:27 kafka_2.12-2.5.0.tgz
Kafka Konfigürasyonu
KAFKA_HOME ve bin dizinlerini ortam değişkenlerine ve PATH’e ekleme.
sudo nano /etc/environment cat /etc/environment PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games:/usr/local/games:$JAVA_HOME/bin:$KAFKA_HOME/bin" export JAVA_HOME=/usr/lib/jvm/java-8-openjdk-amd64/ export KAFKA_HOME=/home/train/kafka/ source /etc/environment echo $KAFKA_HOME /home/train/kafka
Kafka çalışmak için zookeepera ihtiyaç duyar. İndirdiğimiz kafka binaries içinde zookeeper bulunmaktadır. Şimdi zookeeper ile ilgili konfigürasyon yapalım.
mkdir kafka/data mkdir kafka/data/zookeeper nano kafka/config/zookeeper.properties dataDir=$KAFKA_HOME/data/zookeeper
Yukarıda sadece bir klasör oluşturup bunu ayar dosyasında gösteriyoruz o kadar.
Zookeeper’ı geri planda çalışacak şekilde başlatma:
zookeeper-server-start.sh -daemon $KAFKA_HOME/config/zookeeper.properties
Kafka’nın varsayılan ayarları, mesajların yayınlanabileceği bir konuyu, kategoriyi, grubu veya yayın adını silmemize izin vermez. Bunu değiştirmek için, yapılandırma dosyasını (server.properties
) düzenleyelim. Bu dosyayı nano veya başka bir editörle açın:
mkdir kafka/data/kafka nano $KAFKA_HOME/config/server.properties log.dirs=$KAFKA_HOME/data/kafka
Kafka’yı geri planda çalışacak şekilde başlatma:
kafka-server-start.sh -daemon $KAFKA_HOME/config/server.propertiesTebrikler! Ubuntu üzeri Kafka'nız hayırlı olsun. Soru veya kurulum esnasında aldığınız hatalar olursa mutlaka alt tarafa yorum yazarak belirtiniz.
Esen kalın…