Yazı Yazma Kuralları

Herkese merhaba. Bu yazımız, bloğumuzda yazı yazma ve yayınlama esnasında nelere dikkat edeceğimiz ile ilgilidir.

Giriş ve Mevzuata Uyumluluk

Yazılar mevcut yasa, yönetmelik ve genel toplumsal ahlaka aykırı olamaz. Yazılar, kısa, net, sade, açık-anlaşılır ve gerçek bir fayda sunuyor olmalıdır. Hiçbir siyasi veya ideolojik görüş doğrudan konu olamaz, yazının içinde bu görüşler açıktan veya dolaylı olarak savunulamaz, övülmez, eleştirilmez.

Konu ve Başlık

Yazının konusu doğrudan veya dolaylı olarak veri bilimi ile ilgili olur.

Uygulama içeren yazılarda kullanılan paket programı ya da dil başlıkta bulunur. Örneğin “T testi Uygulaması” değil, “Excel ile T Testi Uyglaması” ya da “Python ile T Testi Hesaplama”. Bunun sebebi SEO açısından çok faydalı olması ve okuyucuların deneyimini iyileştirmesidir. Bir çok popüler araç ve popüler programlama dilinde içerik üretip, yazı ya da başlıkta bundan bahsetmeyip direk konuya girmek, kodlamaya başlamak doğru değildir.

Eğer yazı bir seri halindeyse başlıkta bu belirtilir. Örnek başlık: Hadoop Güvenliği Bölüm 1/3, Hadoop Güvenliği Bölüm 2/3, Hadoop Güvenliği Bölüm 3/3

Uzunluğu sebebiyle aynı konunun birkaç parçada (yazı dizisi) ele alındığı yazılarda önceki (yazının başında) ve sonraki yazılara (yazının sonunda) bağlantı verilir. Örnek: Serimizin bir önceki yazısında şunları ele almıştık bu yazıda …., Bu yazıyı burada bitiriyoruz bir sonraki yazıda ….

Yazı İçeriği ve Dil

On dakikada okunamayacak kadar uzun olan yazılar parçalara ayrılarak ayrı yazı halinde yayınlanır.

Yazının giriş kısmında yazının niçin yazıldığı, hangi boşluğu doldurduğu, okuyucuya ne fayda sunduğu, varsa bu yazı ile ilgili başka yazıların linki, özet olarak yazının içeriğinden bahsedilmelidir. Aynı şekilde bitişte yazı ile ilgili bir özet bilgi verilmelidir. Bitişte okuyucu yönlendirilmelidir. Örneğin bu noktada nereye gitsin, başka hangi kaynaklara baksın, kendisini geliştirmek için ne yapsın, kodları nerede bulabilir vb. bilgiler verilmeli ve veda cümlecikleri ile yazı bitirilmelidir. Yazmak için neden o konuyu seçtiniz? O konuda uzmanlığınız var mı? Yeterince araştırma yaptınız mı? Siz, o konuda “farklı olan” neyi yazacaksınız? Farkınızı nasıl ortaya koyacaksınız?

Yazılarda öncelikli dil Türkçe’dir ancak İngilizce dilinde yazı yayınlanabilir.

Bazı yabancı kavramların Türkçe karşılıkları yaygın kullanıma sahip değil ise ve anlaşılmayı güçleştirecek ise Türkçe yazılarda parantez içinde yabancı/orijinal karşılığı kullanılabilir. Örneğin sunucu kümesi (cluster). Eğer herhangi bir Türkçe karşılığı yok ve orijinal hali cümlede kullanılacak ise çift tırnak içinde kullanılır. Örneğin: Oynamak fiilinin İngilizce karşılığı “play” dir.

Noktalama işaretleri kullanımında TDK kaynakları esas alınır.

Görseller ve Referanslar

Yazılarda kullanılan görseller telif haklarını ihlal etmez. Bu sorumluluk yazara aittir. Kaynak ve referanslar için  Modern Language Association [1](MLA) standardı kullanılır. Bu standart metin içinde referanslar [12] şeklinde numaralandırılır ve yazı sonunda [12] Referans bilgisine yer verilir.

Linkler yazı içine açık olarak yapıştırılmaz, bir kelimenin altına gizlenir. Örnek: Bir sonraki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Şekil-1: Örnek kapak resmi kırpma

Yazılarda mutlaka konu ile ilişkili kapak görseli olur. Doğrudan konu ile ilgili olmasa bile konuyu veya konunun sağladığı iş faydalarını andıracak bir görsel olmalıdır. Görselde buzlanma, bulanıklık, sünme, yassılaşma vb. kalitesizliğe sebep olan kusurlar kabul edilmez. Kapak görseli 960×640 piksel ebadında olmalıdır. Boyuta uymak için kırpma yapmak gerekirse odak noktasını ortalamak kenarlardan da pay ayırmak gerekir. Çünkü kapak görselleri farklı yerlerde farklı boyutlarda gösterilmektedir. Kapak resmi Şekil-2’deki gibi sağ menü -> öne çıkan görsel bölümünden eklenir.

Şekil-2: Kapak görseli ekleme menüsü

Görsel biçimlendirmek için https://designer.gravit.io/ kullanılabilir. Ücretsiz sürüm ihtiyacı fazlasıyla karşılayacaktır. Üstelik tasarımlarınızı bulutta saklayabilirsiniz. Kapak görseli seçmek veya oluşturmak için https://unsplash.com/s/photos/blog adresindeki görselleri kullanabilirsiniz.

Yazı içinde kullanılan görsellerin boyutu 1 MB’den büyük olamaz. Görsellerin eki .jpg uzantılı olmalıdır. Görsellerin isimlendirmesi rastgele ve anlamsız olamaz. Yanlış isimlendirme örneği: resim111111334455.jpg, doğru isimlendirme: jupyter_notebook_kernel_degistirme.jpg. Ayrıca görsel isimlendirmesinde Türkçe karakter kullanmayınız. Yanlış: aşağıdaki_görsel.jpg doğrusu asagidaki_gorsel.jpg

Yazı içinde kullanılan görüntü ve şekiller etiketlenmeli ve metin içinde bu etiketlerle referans verilmelidir. Şekil etiketi için örnek: Şekil-1: Karmaşıklık Tablosu. Yazı içinde referans gösterimi için örnek: Şekil-1’deki Karmaşıklık Tablosu’na göre sonuçlar şöyle yorumlanır…

Yazı dizilerine ait yazıların kapak görselleri mümkün mertebe aynı seçilir. Farklılıklar görsel üzerindeki yazılarla veya görseldeki küçük eklenti/değişiklerle elde edilir.

Kategori ve Etiketleme

Yazıya uygun kategori seçilmeli ve uygun etiketler (anahtar kelimeler/tag) eklenmelidir.

Editör İncelemesi

Yazılar yayınlanmadan önce editörün kontrolünden geçer. Yazar yazının hazır olduğunu editöre haber verir. Editör yazıyı inceler ve sonuçları yazara bildirir. Yazar gerekli düzeltmeleri yapar ve müteakip inceleme için editöre bilgi verir. Yazar cevaplarını editörün tespit ettiği maddeleri tek tek açıklayacak şekilde verir. Düzeltmeleri yaptım şeklinde genel bir cevap müteakip incelemeyi zorlaştırdığı için kabul edilmez. Yazı yayınlanma aşamasına kadar bu süreç tekrarlanır. Editör hazır olduğunda yazıyı yayına alır, yazarı ve sosyal medya sorumlusunu bilgilendirir.

Editör incelemesinden geçmemiş ve onayı alınmamış yazı yayınlanamaz. İncelemeden geçmiş ve yayınlanmış bile olsa büyük hatalar ve bu dokümanda belirtilen kurallara aykırılık taşıdığı sonradan fark edilen yazılar editör tarafından yayından kaldırılabilir.

Şekil ve dil bakımından fazla hatası bulunan yazılar incelenmeden yazara iade edilir.

Diğer Hususlar

Blok yedeklemesi yapılmaktadır. Ancak yedeklemeler aralıklarla yapılmakta ve bir problem olduğunda en güncel yedeğe dönülmektedir. Emek kaybı yaşamamak için yazar kendi yazılarının birer kopyasını kendisinde tutmalıdır.

Kodlar için Enlighter Sourcecode bloğu eklenir. Kodların ekran görüntüleri değil kodların kendisi yazıya dahil edilir.

Şekil-3: Kod ekleme bloğu

Formüller için KaTeX bloğu kullanılır.

Yazı sonuna LinkeIn badge eklenmelidir. Badge yazar tarafından LinkedIn profili ile oluşturulur. Örnek video için tıklayınız.

Kaynakça

[1] https://www.bibme.org/mla

Yazar Hakkında
Toplam 26 yazı
Veri Bilimi Okulu
Veri Bilimi Okulu
2017 yılından beri faaliyet gösteren VBO; büyük veri, veri bilimi, makine öğrenmesi, derin öğrenme, istatistik gibi disiplinleri içerisinde barındıran uygulamalı yazılar ile siz değerli okuyucular ile buluşmaya devam ediyor.2020 yılından beri ise uygulamalı blog yazıları ile beraber çeşitli bootcamp faaliyetleri oluşturmaya ve birçoğu ücretsiz olan eğitimleri ile veri bilimi alanında kariyer yapmak isteyen insanlarla buluşmaya devam ediyor.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara