Yapay Zeka Uygulama Geliştirme Kartı: NVIDIA JETSON NANO-2
Herkese merhabalar. Yapay Zeka Uygulama Geliştirme Kartı: NVIDIA JETSON NANO serisinin 2. bölümüne başlıyoruz. Bu bölümde NVIDIA Jetson Nano geliştirme kartına jetpack sistemini kurmayı öğreneceğiz.
Serimizin bir önceki bölümünde ( https://www.veribilimiokulu.com/nvidia-jetson-nano-1/ ) Jetson Nano geliştirme kartına jetpack sistemini kurmamızın iki yolu olduğunu söylemiştik. İlk kurulum metodu ile; ekran, klavye gibi ekipmanları kullanmadan Jetson Nano kartını usb ile bilgisayara bağlayıp jupyter notebook arayüzü ile projeler gerçekleştirilebilmektedir. İkinci kurulum yönteminde ise jetpack sistemini kurduktan sonra Jetson Nano geliştirme kartının HDMI girişine ekranı, usb girişlerine klavye ve fareyi bağlayarak projeler gerçekleştirebilmektedir. Bu serimizde 2. kurulum yöntemini uygulayacağız.
Eğer Jetson Nano geliştirme kartını bilgisayarınız üzerinden Jupyter notebook uygulamasını kullanarak projelerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız aşağıda linkten kurulum aşamalarını takip ederek sistemizini kurabilirsiniz.
https://developer.nvidia.com/embedded/learn/getting-started-jetson
Aşağıdaki kurulum aşamaları Windows işletim sistemi üzerinden yapıldı.
Kullanılacak Ekipmanlar
Kuruluma başlamadan önce kullanılacak ekipmanları listeleyeceğiz
- Jetson Nano geliştirme kartı
- MicroSD kart
- Güç adaptörü
- Monitör
- Klavye
- Fare
- HDMI kablo
Şimdi Kurulum aşamalarına başlıyoruz.
1.Jetpack Image dosyasını indirme
Jetpack image dosyasını, microSD kartımıza gömmek için indiriyoruz.
https://developer.nvidia.com/embedded/jetpack
yukarıdaki linke tıklayarak siteye giriyoruz
Download SD card Image butonuna tıklayarak Image dosyamızı indiriyoruz.
2.MicroSD hafıza kartını biçimlendirmek
MicroSD kartımıza image dosyasını gömmeden önce fromat atmamız gerekmektedir. Format atma işlemini SD Card Formatter programını kullanarak gerçekleştiriyoruz.
https://www.sdcard.org/downloads/formatter/eula_windows/
Yukarıdaki linkke tıklayarak SD Card Formatter uygulamasını indirip yüklüyoruz.
Select card kısmında bilgisayara bağladığınız SD kartını seçip format butonuna basıyoruz ve microSD kartına format atma işlemini gerçekleştirmiş oluyoruz.
3.Jetpack Image dosyasının MicroSD Karta Gömülmesi
Jetpack image dosyasını microSD kartına gömmemiz gerekmektedir. Bu gömme işlemi için Etcher uygulamasını indirip kurmamız gerekiyor.
Yukarıdaki linke tıklayarak Windows işletim sistemi için indirip kurabilirsiniz.
Etcher uygulamasına girdiğimizde Select Image butonuna tıklayarak indirdiğimiz Jetpack image dosyasını seçiyoruz. Select drive butonuna tıklayarak bilgisayara bağladığımız microSD kartını seçiyoruz ve Flash butonuna tıklıyoruz.
İşlemler bittikten sonra microSD kartını Jetson Nano geliştirme kartına aşağıdaki görseldeki gibi yerleştiriyoruz.
Bir sonraki aşamada, şekil 5 de görüldüğü gibi – monitörü HDMI kablosu ile bağlıyoruz, klavye ve fareyi usb portlarına bağlıyoruz, son olarak güç adaptörünü bağlıyoruz – kablo bağlantılarımızı yapıyoruz.
Bağlantıları yaptıktan sonra Jetson Nano geliştirme kartına başlatıyoruz.
Jetpack, NVIDIA şirketinin hazırlamış olduğu; içerisinde OpenCV, Python, Tensorflow gibi kütüphaneleri barındıran bir sistemdir.
Son olarak, jetpack; linux tabanlı işletim sistemi olmasından dolayı projelerinizi daha kolay gerçekleştirmek için linux terminal komutlarını bilmeniz size çok kolaylık sağlayacaktır.
NVIDIA Jetson Nano serimizin ikinci bölümünün sonuna geldik. Bu bölümde NVIDIA Jetson Nano geliştirme kartına jetpack sisteminin kurulmasını anlattık.
Serimizin üçüncü bölümünde NVIDIA Jetson Nano geliştirme kartı ile yapay zeka uygulamalarına başlayacağız.
Görüşmek dileğiyle.